2014. február 13., csütörtök

61. VKF: Hamburger!!


Ez az első alkalom, hogy részt veszek ebben a programban, és hál’ Istennek pont olyan témát találtak, ami aktuális volt. Köszönet Katucikonyhának :) !

A hamburgerek nem most készültek, még decemberben, és mindenképpen felkerültek volna a blogra, de ez az igazán megfelelő alkalom erre :).
A hamburgert szerintem végérvényesen az amerikai gasztro kultúrához kötjük, és onnan ágazott szerteszét a világba, meghódítva vele a keletet is. Természetesen ezt is a saját szájuk íze szerint alakították, én pedig kelet imádóként, milyen hamburgert is csináltam volna, mint japánosat…

A hamburger húspogácsához:

25 dkg marha-sertés darált hús, 1/3 tk só, bors, 15 g zsemlemorzsa, 2 ek. tej, 1 tojás, 2/3-a a sült hagymának

Egy hagymát apróra darabolunk, és olivaolajon megdinszteljük-karamellizáljuk, majd félretesszük hűlni. A zsemlemorzsát összekeverjük a tejjel, hagyjuk kicsit duzzadni, majd összekeverjük a pogácsa hozzávalóit. 2 nagy, vagy 4 kisebb lepényt formázunk, és kis olajon barnára sütjük mindkét oldalukat, majd kis vizet öntünk alá, és fedő alatt addig pároljuk, míg fogpiszkálót szúrva a husiba tiszta lé jön belőle. Kiszedjük a pogikat, majd a serpenyőbe 0,5 dl vizt öntünk, 1 ½ ek. szójaszószt, 1 ek. mirint (édes főzőbor, fehérborral helyettesíthető), 1 gerezd lereszelt fokhagymát, s a maradék sült hagymát, és egy kiskanálnyi vajjal mártássá beforraljuk.

A zsemléket félbevágva száraz serpenyőben mindkét oldalukat megpirítottam, majd következett a rétegezés. Nem tudom, hogy van e ennek valami általánosan elfogadott szabálya, vagy optimuma, hogy hogyan érdemes rétegezni, de nekünk ez vált be:
Mustár, husi, sajt, hagymamártás, savanyú uborka szeletek, kechup, jégsaláta.

(itt az egyik burger fejreállt, no de sebaj :) )
Azt hittem a majonéz jó lesz hozzá (nem vagyok kechup rajongó), de nem vált be, ehhez mindenképpen a kechup illik. Lehet banán kechuppal is próbálkozni, ha nagyon keletiek akarunk lenni :). Hamburgerhez méltóan ezt sem lehet elegánsan enni, úgyhogy szaftos-majszolós jó étvágyat hozzá! Malackodásra fel!! :) 

(Ebből a husi keverékből készültek a korábban posztolt miniburgerek a bentóba... Lassan újraindítom a bentó sorozatot is, csak egy hétig külföldön voltam, de majd arról is írok, jó volt ;))