61. VKF: Hamburger!!
Ez az első alkalom, hogy részt veszek ebben a programban, és
hál’ Istennek pont olyan témát találtak, ami aktuális volt. Köszönet Katucikonyhának :) !
A hamburgerek nem most készültek, még decemberben, és
mindenképpen felkerültek volna a blogra, de ez az igazán megfelelő alkalom erre :).
A hamburgert szerintem végérvényesen az amerikai gasztro
kultúrához kötjük, és onnan ágazott szerteszét a világba, meghódítva vele a
keletet is. Természetesen ezt is a saját szájuk íze szerint alakították, én
pedig kelet imádóként, milyen hamburgert is csináltam volna, mint japánosat…
A hamburger húspogácsához:
25 dkg marha-sertés darált hús, 1/3 tk só, bors, 15 g
zsemlemorzsa, 2 ek. tej, 1 tojás, 2/3-a a sült hagymának
Egy hagymát apróra darabolunk, és olivaolajon
megdinszteljük-karamellizáljuk, majd félretesszük hűlni. A zsemlemorzsát
összekeverjük a tejjel, hagyjuk kicsit duzzadni, majd összekeverjük a pogácsa
hozzávalóit. 2 nagy, vagy 4 kisebb lepényt formázunk, és kis olajon barnára
sütjük mindkét oldalukat, majd kis vizet öntünk alá, és fedő alatt addig
pároljuk, míg fogpiszkálót szúrva a husiba tiszta lé jön belőle. Kiszedjük a
pogikat, majd a serpenyőbe 0,5 dl vizt öntünk, 1 ½ ek. szójaszószt, 1 ek.
mirint (édes főzőbor, fehérborral helyettesíthető), 1 gerezd lereszelt
fokhagymát, s a maradék sült hagymát, és egy kiskanálnyi vajjal mártássá
beforraljuk.
A zsemléket félbevágva száraz serpenyőben mindkét oldalukat
megpirítottam, majd következett a rétegezés. Nem tudom, hogy van e ennek valami
általánosan elfogadott szabálya, vagy optimuma, hogy hogyan érdemes rétegezni,
de nekünk ez vált be:
Mustár, husi, sajt, hagymamártás, savanyú uborka szeletek,
kechup, jégsaláta.
(itt az egyik burger fejreállt, no de sebaj :) ) |
Azt hittem a majonéz jó lesz hozzá (nem vagyok kechup
rajongó), de nem vált be, ehhez mindenképpen a kechup illik. Lehet banán
kechuppal is próbálkozni, ha nagyon keletiek akarunk lenni :).
Hamburgerhez méltóan ezt sem lehet elegánsan enni, úgyhogy szaftos-majszolós jó
étvágyat hozzá! Malackodásra fel!! :)
(Ebből a husi keverékből készültek a korábban posztolt miniburgerek a bentóba... Lassan újraindítom a bentó sorozatot is, csak egy hétig külföldön voltam, de majd arról is írok, jó volt ;))