2012. december 16., vasárnap

Sörkóstolgatás (Antwerpeni élmények 2.)


Ki ne szeretne a legegészségesebb alkohol tartalmú italról többet tudni?

Azt írtam, az első antwerpenes bejegyzésben, hogy valódi belga sör. Ahhoz, hogy ezt a kifejezést tisztába tegyük, kicsit körbe kell járnom a sör mibenlétét. 
Abban az antwerpeni pub-ban kiokított egy remek kis könyvecske, ami az asztalokon ki volt rakva és szerényen a sör enciklopédiának vallotta magát. 
A legtöbb belga sör  behozott technikával készül, hozzáadott élesztőgombával. Ezeket két félére lehet osztani: az egyik fajtában a kb. 7-8 napos érlelés után felülúszva marad az élesztő (top-fermented), ezeknek a söröknek az érlelési hőmérséklete 10-25oC között van. A másik fajtában viszont az előérlelés alatt az élesztő lesüllyed az aljára (bottom-fermented) és az érlelési hőmérséklete alacsonyabb 5-9oC.
A harmadik érlelési módszer az, amikor nem adnak a cefréhez élesztő gombát, hanem spontán erjed a sör alapanyag. Ez nyilvánvalóan hosszabb időt vesz igénybe, mint a segédanyagokkal érlelés. Ez a módszer már csak a Brüsszel körüli völgyekben használatos. Ez az ún. Lambic típusú sör. Mondanom sem kell, hogy ilyet nem lehet itthon kapni. A lambic típusú söröket sokszor valamilyen gyümölccsel ízesítik, legismertebb a meggyes változat, de gyakori még a szamócás, málnás, ill. barackos és feketeribizlis sör is. Innen jött az ötlet, hogy más söröket is ízesítsenek mindenfélével. Csakhogy a minőségbeli különbséget zongorázni lehetne.
Tekintve hogy a magyar sörgyárakban szinte kizárólag Lager típusú sört gyártanak (bottom fermented), a gyártási procedúra elég rövid. 2-5 hónap alatt végbemegy az ászokolás, nincs esély arra, hogy a gyümölcs meg a sör mély barátságot kössön egymással.  A Lambic söröket azonban 8 hónapig érlelik, és a gyümölcsös változatok úgy készülnek, hogy az utolsó 4 hónapban a gyümölcshússal együtt érlelik a sört. Így nem egy édesített, gyümölcslével felhigított és kis alkohol tartalmú löttyöt kapunk, hanem egy harmonikus, gazdag, kevésbé szénsavas, és igencsak nagy alkoholtartalmú sört iszogathatunk. Gyümölcsös sörök között sem lehetett 5%-nál  kevesebb
 alkoholtartalmút találni. Ismertebb nevek: Kriek, Timmermans, Lindemans.
A top-fermented fajták az Ale- típusú sörök. Ezek is igen jó minőségűek. Belgák közül ajánlom a Leffét (nem összekeverendő a Borsodi által gyártott Leffével!!), annak minden változatát. Egy kis ízelítő a minőségi sör minőségi bemutatásából: http://www.leffe.com/en
Illetve, ha valakinek alkalma van Westmallét inni, a legjobb barna sörüket kóstolhatja meg vele (very dark kategória). Azonban a Westmalle más jellegzetességgel is büszkélkedhet, top-fermented sörök közül is trappista sör. Vagyis a trappista szerzetesek területén, vagy amellett gyártják, nagyon szigorúan ellenőrzött körülmények között, és a gyártásban a szerzeteseknek is szerepe van.
Ezzel szemben a Leffe "csupán" apátsági (abbey) sör, ami gyakorlatilag a trappista sörök utánzata.
Egyéb tapasztalatom még a Palm nevű sörrel volt, ez egy amber ale típusú sör, szintén top-fermented, de ezen belül is ún. spécial belge, mert extrém magas hőmérsékleten, 25-27oC-on fermentálják, és kevesebb komlót tartalmaz, mint angliai ale testvérei, így kevésbé keserű.




Mindemellett megjegyezném, hogy a minőségi sörözéshez hozzátartozott az is, hogy nem ropi vagy sós mogyoró volt a sörkorcsolya, hanem sajt (trappista sajtnál jobb minőségű) és szalámi kockák... Másik megjegyzés, hogy ezek a sörök nem kis pályások, legtöbbjük 10% alkohol tartalom körül mozog, ráadásul sunyi módon itatják magukat, mert eszméletlenül finomak. Szóval csak óvatosan a mennyiséggel :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése