2013. augusztus 14., szerda


Nyári ebéd ismét japánosan


Újra fellángolt bennem a bento-imádat! A bento az a japán ebédes dobozt jelenti, amelyben, mint valami kincsesládában, mindenféle hipi-szupi, evőpálca végre való falatka bújik meg. Sajnos nálunk nemigen lehet bento-dobozt kapni, csak rendelni lehet külföldről. Pedig nagy előnye, hogy elválasztott fakkokat tartalmaz, és praktikusan lehet bele pakolni. Na de addig is, amíg ilyennel nem rendelkezem, szimplán ebédre készítek el egy-két dolgot a repertoárból, melynek bővítéséről most épp Ochikeron (Ochi-san J ) gondoskodik.

Veszünk egy csomag nagyobbacska szendvicsparadicsomot (kb. 8-9 db). Főzünk két személyre való rizst, ha lehet kombuval. Összeállítjuk a salátát, amihez összedarabolunk kis kockákra kb. 2-3 közepes savanyú uborkát, összekeverjük 1-2 evőkanál kukorica konzervvel, egy halkonzerv (én citromos szardíniát használtam) felével, 1 evőkanál finomra vágott vöröshagymával és 1-2 evőkanál majonézzel. Sózzuk, borsozzuk, ha kell.

Amikor a rizs lehűlt, akkor levágjuk a paradicsomok kalapját, kivájjuk a belsejüket, és félig töltjük a rizzsel, majd a salátával feltöltjük, és visszatesszük a kalapjukat. Hűtőben pihentetjük minimum 1 órát.

Addig elkészítjük az ebéd többi hozzávalóját. A rizsből marad, amihez kell még némi feltét.

Két tojásból csinálunk tamagoyakit, japán tojás omlettet. Ehhez felverünk két tojást, 3 tk. szójaszósszal, két csipet cukorral ízesítjük, jól elkeverjük. Olajjal kikent serpenyőt felforrósítunk, és a keverék felét beleöntjük. Amikor már nem folyós a teteje, feltekerjük és a tekercset magunk felé húzzuk a serpenyőben. A maradék felületet ismét megolajozzuk, és a második felét is beleöntjük a tojásnak úgy, hogy a tekercs alá is befolyjon. Amikor ennek a rétegnek sem folyós már a teteje, feltekerjük a kis tekercsünkre. Addig sütjük, amíg aranybarna lesz minden oldala, közben formázhatjuk, lapogathatjuk, hogy minél négyszögletesebb legyen. Félretesszük hűlni.

Egy nem nagyon puha avokádót megpucolunk, keresztben felszeleteljük. A szeletekre teszünk egy-egy kis szelet sajtot, betekerjük sonka szeletbe, és lisztes-tojásos-zsemlemorzsás panírban kisütjük forró olajban. Ez kicsit macerás, de megéri, mert nagyon finom.
A rizst tálakba szedjük, ráhelyezünk fél-fél felszeletelt tamagoyakit, fele-fele adag bundázott avokádót, külön tálba rakjuk a paradicsomokat.

Íme a végeredmény:


Nekem maradt még a salátából külön, azt is feltálaltam, almafröccsel öblítettük le J. Kicsinek tűnik az adag, de a sok kis falatka eltelíti az embert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése