Nyári ebéd ismét japánosan
Újra fellángolt bennem a bento-imádat! A bento az a japán
ebédes dobozt jelenti, amelyben, mint valami kincsesládában, mindenféle
hipi-szupi, evőpálca végre való falatka bújik meg. Sajnos nálunk nemigen lehet
bento-dobozt kapni, csak rendelni lehet külföldről. Pedig nagy előnye, hogy
elválasztott fakkokat tartalmaz, és praktikusan lehet bele pakolni. Na de addig
is, amíg ilyennel nem rendelkezem, szimplán ebédre készítek el egy-két dolgot a
repertoárból, melynek bővítéséről most épp Ochikeron (Ochi-san J
) gondoskodik.
Veszünk egy csomag nagyobbacska szendvicsparadicsomot (kb.
8-9 db). Főzünk két személyre való rizst, ha lehet kombuval. Összeállítjuk a
salátát, amihez összedarabolunk kis kockákra kb. 2-3 közepes savanyú uborkát, összekeverjük
1-2 evőkanál kukorica konzervvel, egy halkonzerv (én citromos szardíniát
használtam) felével, 1 evőkanál finomra vágott vöröshagymával és 1-2 evőkanál
majonézzel. Sózzuk, borsozzuk, ha kell.
Amikor a rizs lehűlt, akkor levágjuk a paradicsomok
kalapját, kivájjuk a belsejüket, és félig töltjük a rizzsel, majd a salátával
feltöltjük, és visszatesszük a kalapjukat. Hűtőben pihentetjük minimum 1 órát.
Addig elkészítjük az ebéd többi hozzávalóját. A rizsből
marad, amihez kell még némi feltét.
Két tojásból csinálunk tamagoyakit, japán tojás omlettet.
Ehhez felverünk két tojást, 3 tk. szójaszósszal, két csipet cukorral ízesítjük,
jól elkeverjük. Olajjal kikent serpenyőt felforrósítunk, és a keverék felét
beleöntjük. Amikor már nem folyós a teteje, feltekerjük és a tekercset magunk
felé húzzuk a serpenyőben. A maradék felületet ismét megolajozzuk, és a második
felét is beleöntjük a tojásnak úgy, hogy a tekercs alá is befolyjon. Amikor
ennek a rétegnek sem folyós már a teteje, feltekerjük a kis tekercsünkre. Addig
sütjük, amíg aranybarna lesz minden oldala, közben formázhatjuk, lapogathatjuk,
hogy minél négyszögletesebb legyen. Félretesszük hűlni.
Egy nem nagyon puha avokádót megpucolunk, keresztben
felszeleteljük. A szeletekre teszünk egy-egy kis szelet sajtot, betekerjük
sonka szeletbe, és lisztes-tojásos-zsemlemorzsás panírban kisütjük forró
olajban. Ez kicsit macerás, de megéri, mert nagyon finom.
A rizst tálakba szedjük, ráhelyezünk fél-fél felszeletelt tamagoyakit, fele-fele adag bundázott avokádót, külön tálba rakjuk a paradicsomokat.
Íme a végeredmény:
Nekem maradt még a salátából külön, azt is feltálaltam,
almafröccsel öblítettük le J. Kicsinek tűnik az adag, de a sok kis falatka
eltelíti az embert.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése