2014. június 17., kedd

Mi ez a furi cucc? Ez furikake!!

Sokan nem szeretik a rizst, mert unalmas, ízetlen, nem is értik, hogy keleten hogy tudnak szinte állandóan azt enni. A keleti embernek egyrészt ez olyan, mint a kenyér, születésüktől fogva szeretik, nekik az íze sosem unalmas.
Mindennek ellenére azért ők sem eszik mindig minden fűszer nélkül. A rizsre szórható ízesítőket hívják furikake-nak. Igen sokféle változata ismert, lehet vásárolni is, de otthon is egy pár elkészíthető. Erre remek ötleteket lehet kapni a Just Bento oldalon.

A legelterjedtebb és legközkedveltebb a gomashio, vagyis a sózott szezámmag (goma-szezámmag, shio-só), sokszor bentóba az ume gomashiot használják, ahol az ume a sózott ecetes szilva, szintén nagyon kedvelt íz a rizs mellé. Majd egyszer veszek én is ilyet, mert halál aranyosak az ume-s kis rózsaszín virágok benne :)


A másik nagyon alap az a yukari, ez vörös perilla levélből készül. A perilla számomra egy nagyon kacifántos dolog, mert hogy fordították már szezámlevélnek, keleti bazsalikomnak, mindenfélének, de az a legtisztább szerintem, ha a perillánál maradunk. Igen jellegzetes, semmivel össze nem keverhető íze van. Szokták savanyúságként eltenni, leforrázzák és rizsgolyókat csomagolnak bele, nyersen salátákba, vagy megszárítva furikake-nak. Nagyon finom, próbáljátok ki egyszer! A yukari ráadásul kellemes lilás bordóra festi a rizst :)

A furikake lehet egyszerűen nori apróra morzsolva, vagy például apróra vágott bacon ropogósra sütve, vagy szárazra és apró darabokra sütött tojás, szárított halak, katsuobushi, szinte bármi, ami száraz, szórható, és jól megy a rizshez. (természetesen van zöld teás is :) )

Ebbe a bentóba felhasználtam a birtokomban lévő yukarit:



Van benne sajt-sonka tekercs, a jól ismert répás-káposztás fokhagymás összesütött zöldség, mézes-szójás bab, illetve surimi tamagoyakiba csavarva, uborka virágok, yukarival és szezámmaggal szórt rizs. Ugye milyen guszta? :) Meg kell jegyeznem, hogy Taro-kun nem rajongott a yukariért, szerintem nagyon jó, kissé savanykás, enyhén fűszeres íze van.


Éppen úton van a yuzu kosho furikake is, ez citrusos-chilis-noris finomság lesz, majd arról is beszámolok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése