Isztambuli kaja túra
Az előző cikkben említettem, hogy a törököknek milyen remek
konyhájuk van, most erre szeretnék példákat hozni.
5 nap nem olyan túl sok, hogy mindenfélét lehessen
kóstolgatni, főleg, hogy több mint fél napokat a munka tett ki, de igyekeztem.
Első nap, miután fel lett tüzelve a kíváncsiságom, a büfében ahol ettünk
elvettem az étlapot, és mindent kiírtam róla, majd este megnéztem, hogy mit
takarnak a nevek. Így kezdődött az ismerkedés. :)
Természetesen nem hagytuk ki az ismert kebabot sem, de én
jobb szerettem az itthon kevésbé ismert dolgokat kipróbálni. Így második nap ez
volt terítéken:
Az első képen iskander kebab van, és nagyon nagyon finom
volt, sok paprikával, birka húsból. A másik agyagtálban kihozott egytálétel a
güveç (güvecs), amely csirkéből, sok paprikából, paradicsomból sajttal
összesütött étel. Ehhez hatalmas pita szerű kenyeret adnak, és mindenáron akartak
még adni valamilyen salátát. A desszertet sem hagyhattuk ki, sütlaçot ettünk ez
a török rizspuding. Hasonló, mint a mi tejberizsünk, de sokkal kevesebb a rizs
benne. Végül az elmaradhatatlan tea :).
A másik hagyományos vacsoránk nagyon egyszerű volt, én
Tavuklu Pilav-ot ettem ( a tavuk mindig valami csirkéset jelent), vagyis
csirkés csicseriborsós piláfot, sok-sok ayrannal leöblítve. Az ayran egyébként
enyhé sós, selymes joghurt, amit jéghidegen illik fogyasztani, és valóban így a
legjobb. Jövő nyáron ilyennel fogom tömni magam, miután már kikísérleteztem,
mert ennyire jól hűsítő italt nem ismerek másikat. A másik ételnek sajnos nem
tudom a nevét, de nagyon hasonlított a mi babgulyásunkhoz.
Még egy igen hangulatos vacsoránk volt, amikor is egy mozgó
kordéról (ezek mindenütt ott voltak, mindenfélét árultak) vettünk elképesztő
olcsón csomóba sütött, lisztbe forgatott apróhalat, sok salátával, citrommal,
és friss veknivel. Talán az egyik legjobb étel a Földön.
Halpiac részlete |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése