2014. október 13., hétfő

Isztambuli kaja túra 2.

Sajnos nem jutott az előzőekben hely a reggeliknek, pedig igenis említésre méltó. Szerintem életemben nem élveztem ennyire egy szálloda svéd asztalát. Általában kényelmetlenül szoktam érezni magam, és bolyongok a tálak között, és a végén valami nem is finom kerül a tányéromra.
Itt olyan, hogy nem finom, nem létezett. Először is adott volt a paradicsommal sütött padlizsán, ami olyan isteni volt, hogy minden reggel azt ettünk…többek között… :) Nem szégyellősködtünk nah.

Terülj,terülj asztalkám...



vacak a kilátás a hotel tetejéről reggelizés közben :)

Aztán a legalább 5 féle olajbogyó, több saláta, valamilyen főtt-sütött tojás szószban, virsli paradicsomos szószban, darált húsos krumpli (reggelire?) és persze a hófehér sajtok ízléses kis háromszögekre vágva. Hozzá dukált a jó erős fekete tea, és a meggylé. Fogalmam sem volt Törökország főbb növényeiről, de a meggy nagyon dívhat, mert meggylé mindenütt volt, még fém dobozos „üdítő” formában is. Nagy örömömre, mert imádom a meggylevet. A másik fontos növény a petrezselyem. Mindenbe hajlamosak voltak petrezselymet rakni, ha főtt volt, ha nyers. Láttam is egyik reggel, amint a közeli étterembe rekesz számra cipelték be a friss zöld petrezselymet.




Sokféle felvágott is volt, amikből nem is kóstoltunk sokat, de az megdöbbentő volt, hogy még abba is képesek voltak pisztáciát rakni, pedig az ott sem annyira olcsó. Volt tésztasaláta is, illetve volt olyan saláta, aminek nagy része salátalevélből állt kevés paradicsommal, és sejtésem szerint szumákos öntet volt rajta. A szumák egy cserje termése, vöröses savanykás, aromás bogyóiból készítik az ízesítőként szolgáló port, illetve pépet az Erős Pistához hasonlóan.
Felszolgáltak még mindig valamilyen krémlevest is, amik hagyományos török lencselevesek voltak általában. De erről külön poszt lesz, mert nagyon jól sikerült lekopiznom, és megosztom majd veletek a receptet ;). Volt süti is, az egyik kedvencem egy sós túrós krémmel töltött kelt-leveles batyu volt.


Be kell valljam, hogy iszonyatosan hiányoznak ezek a remek reggelik, ilyen ébresztés után biztos sokkal jobb kedvű lennék itthon is, munkanapokon is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése