2016. augusztus 27., szombat

Kedvenc nasijaim

Mondtam, hogy nem bírok tízórai és/vagy uzsonna nélkül meglenni (és édesség nélkül se, de erről majd máskor), így ki kellett találnom alternatívákat. Van, ami nem is annyira a kalória számában számít, hanem hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ásványi anyagokban és rostokban gazdagabb.

Az első nagy kedvenc az a házi készítésű diákcsemege. vagyis olajos magvak és aszalt gyümölcsök elegye. Ez azért jó, mert rágcsálós, el lehet vinni munkába, nincs szaga, nem majszol és változatos.
Szokott lenni benne sózatlan földimogyoró, mazsola (mert ezek olcsók), aszalt szilva pár szem, aszalt sárgabarack, kevés kesudió, vagy mandula, dió (a dió ingyen van anyáék kertjéből :P ), aszalt vörösáfonya.

A másik a szimpla gyümölcs, banán, alma, barack, szőlő, dinnye, ami épp van, ez is dobozban vagy zacskóban vihető.

Mostanában csináltam pár energia golyót, ami annyit tesz, hogy összedarálok aszalt gyümölcsöt, meg magvakat (most aszalt sárgabarack 60g, kesudió 15g, mandula 20g arányban volt). Ez is millióképpen variálható, bár igazándiból maradhatunk a diákcsemegénél is.


A sós nassolnivalókkal szoktam inkább gondban lenni. Volt, hogy sajtot hoztam, volt, hogy sós mogyorót, tudom, hogy zsíros, de jó sós, és még mindig jobb tán , mint a chips, vagy ha benyomok egy pizzás táskát :)

Ami még bevált az a mártogatósok zöldséggel. Lehet hummuszt venni (vagy készteni), most az alábbi sült cukkini mártogatós a kedvencem:

Sült cukkinis mártogató
1 nagy cukkininek levágjuk a szára végét, és sütőpapíron nagy hőfokon egészben megsütjük, amíg barnul a héja. Ha kihűlt, kikaparjuk a belsejét (magok is jöhetnek), és szűrőben lecsöpögtetjük, különben elvizesíti a krémünket. Ezután turmixgépben öszetrumixoljuk 1,5 ek. tahinivel, só, borssal, 1 fél fej fokhagymával (én véletlen kihagytam, így is finom), kevés citromlével. A legfinomabb piros paprikával, de répával, sajttal, uborkával, zellerszárral is jó.


A tahini gyakorlatilag szezámmagvaj, mint a mogyoróvaj, és ugyanúgy is készül. Jó erős robotgépben elkezdjük a megpirított szezámmagot darálni, és addig daráljuk, amíg kiereszti az olajat. Ez kb. 3-4 perc. Arra kell ügyelni, hogy ne pirítsul túl a magokat, mert keserű lesz! Nekem mindig gondot okozott a beszerzése, és hát drága is, de most már tudok magamnak készíteni a robotgépemmel :)

Jó kísérletezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése