Kimaradt jelenetek
Ebben a posztban csak összefésülnék pár korábbi ebéd
összeállítást. Külön bejegyzést egyik sem érdemelne, mert csak részleteiben
újak. Sajnos nem tudok teljesen újszerű dobozokat készíteni, mert hol ez, hol az
marad meg, vagy mondjuk valamire nagyon rákapok, és akkor viszem 1-2 (esetleg
3) napig is.
1.
Ebben itt megtalálható a baconbe tekert tofu, illetve a
cukkini puffancs, és egy kis maradék répa kinpira. Látványra sem utolsó, és ez
is pihenőt ad a rizsből :).
2.
Ez egy kicsit trükkösebb darab. Sima rizs van benne, csak
nori (algalap) négyzetek vannak rábiggyesztve egyrészt, mert szép, másrészt
mert imádom :).
Mézes bab bújt meg a jobb sarokban a balban pedig egy újabb adag kinpira, de
ebben most nem csak répa van hanem petrezselyem gyökér is.
Középen pedig mini hamburgerek vonulnak. Szép nagy adagot
készítettem, a fele ment is a fagyóba, jó lesz az később is, ha mondjuk lusta
leszek főzni (mint mondjuk ma).
500 g vegyes marha-sertés darált hús, 2 tojás, 1 lilahagyma,
4 ek. zsemlemorzsa, 3-4 ek. tej, só, bors
A lilahagymát apróra daraboljuk, és kevés olajon megsüjük,
karamellizáljuk, majd félretesszük hűlni. A zsemlemorzsát beáztatjuk a tejbe.
Amikor a hagyma kissé meghűlt, összekeverjük az összes hozzávalót, és
evőkanálnyi gombóckákat formázunk. Egy nagy, fedeles serpenyőben kb. 4 ek.
olajat melegítünk, beletesszük a húspogácsákat, mindkét oldalukat megsütjük,
majd 1 dl vizet öntve alá, fedő alatt pároljuk még. Ha elfőtt a víz, akkor
kész. Nálam ez a recept abszolút bevált. (Cooking with dog-ról szedtem)
3.
Majdnem ugyanaz, mint az előző, csak onigiriket csináltam.
Nagyon apróra daraboltam egy kiskanálnyi ecetes gyömbért, meg a rizsben főtt
5x5 centis kombu darabot, és visszaforgattam a főtt rizsbe, háromszögeket
formáztam, és 1-1 csík noriba tekertem őket. A folpack kellett, hogy megőrizzem
a formájukat, de hasznos is ez a trükk. Mellékesen a többi hozzávaló sem
majszolja össze. Jah egy kis fehér retek van még benne, hogy szorosabban álljanak a dolgok.
4.
Még mindig mini hamburger (ugye a lusta nap), még mindig
kinpira, a rizst egyszerűen pirított szezámmaggal ízesítettem, illetve a jobb
sarokba kelbimbó került. Annyira cukik szerintem, teljesen bentóba valók.
Fagyasztott, így jól adagolható, variálható. Kapott egy wasabis öntetet is,
ettől nem olyan unalmas. (Öntet: 1 ek. szake, 1 ek. szójaszósz, egy
kisujjkörömnyi wasabi paszta, kis cukor jól elkeverve by Jus bento) A kelbimbót eredetileg
azért találtam ki, mert a japán bentó hagyományokhoz híven brokkolit akartam
venni, de hajmeresztően drága, de kellett valami zöld. Nem bántam meg :).
Most megint rám fog férni egy kis rizsmentesség, illetve
valami nagyobb csavar :). Plusz arra jöttem rá, hogy tényleg meg kéne mondjuk egy hétre előre terveznem az ebédeimet, és akkor nem lenne abból gond, hogy megmaradnak az alapanyagok, vagy épp ellenkezőleg, csak pár dologért kénytelen vagyok elszaladni a boltba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése