Jjajangbap, a Fekete Nap sztárja
Ázsiában a Valentin-nap egészen sajátságosan épült be az
ünnepkörökbe. Mint minden mást, amit nyugatról meghonosítottak abszolút a saját
ízlésükre formáltak, így Valentin-napon a lányok saját készítésű csokoládét
ajándékoznak a kiszemelt férfiembernek, fiúnak, aki köteles azt megenni
(ilyenkor kapnak csoki mérgezést a középiskola népszerű fiújai).
A fiú azonban kap egy hónapot arra, hogy válaszoljon a
feltett csoki formájú kérdésre, vagyis március 14.-én a White Day-en ha tetszik
neki a lány, akitől kapta a csokit viszonozhatja. Természetesen, főleg a
népszerű fiúk esetében sok lány hoppon marad, nekik találták ki Koreában a
Black Day-t, ami április 14.-én tartandó, és állítólag erre az eseményre
találták ki a jjajangmyeon-t, vagy jjajangbap-ot, attól függően, hogy tésztával
(myeon), vagy rizzsel (bap) eszik.
Én nem április 14.-én készítettem el ezt az ételt (remélem
addigra már nem is leszek egyedül), hanem most, mert végre megjött a csomagom,
amelyben takarosan meglapult a jjajang totyakos üvege, vagyis a feketebab krém,
többek között. Enélkül nincs semmiféle jjajangbap.
Ezzel a csomaggal jött meg az első doboz gochujang-om (fermentált
erős pirospaprika krém), egy újabb adag takuan, rendes tempura liszt,
szezámlevél savanyúság, illetve VÉÉGRE miszó paszta!! Úgyhogy majd ezekkel is
főzök és osztom meg a recepteket :)
Jjajangbap
Először is főzzünk frissen rizst hozzá. Közben pucoljunk meg
egy krumplit, 2 közepes fehér retket, vagy mifenét, én ezen nem tudok soha
elmenni, kegyetlen zűrzavar van a fejemben ezt illetően. Mert az angolok inkább
a petrezselyem gyökérrel hozzák kapcsolatba, nálunk sokszor sörrépa, vagy
fehérrépa meg ilyen címen is fut, de az íze akkor is retekhez teszi hasonlóvá.
Ha valaki tudja a választ KÉREM segítsen!!
Szóval két közepes ilyen. Egy kis cukkini (nekem fehér
káposztám volt helyette), valamilyen sertés husi apró kockákra vágva (csak ne
legyen túl zsíros), 1 fej vöröshagyma. Minden zöldséget szépen megpucolunk és
kisebb kockákra vágunk.
Elkezdjük kis olajon süni a husit, amikor már fehér
mindenütt, rádobjuk a keményebb zöldségeket, majd a puhábbakat, és összesütjük
az egészet. A serpenyő közepébe kis helyet csinálunk, adhatunk hozzá még egy
kis olajat, és 2 evőkanálnyi feketebab pasztát mérünk bele, és igyekszünk
magában csak ezt átsütni egy kicsit, majd összeelegyítjük a többi hozzávalóval.
Átforgatjuk sütjük pár percig, majd egy kis szezámolajat löttyintünk az egészre
és kész is. Pofon egyszerű igazándiból. A forró rizsen tálaljuk. Vagy mellette
ahogyan én ebédre vittem. A rizs tetején egy kis pácolt gyömbér van.
Nagyon-nagyon finom, újabb tanulságként, hogy a koreai
konyha is tud jókat produkálni :) A látvány ugyan elriasztotta a munkatársakat, de
minket ne tántorítson el megéri! (Szerintem amúgy is vicces fekete cuccot
enni.)Mellékesen megjegyzem, hogy már annyira megszoktam ezt az ízvilágot, hogy először elfelejtettem a végén szezámolajat adni hozzá, és ahogy eszegettem finom volt, de valami nagyon hiányzott nekem.. és akkor utánanéztem, hogy bizony a bűvös szezámolaj hiányzott a képletből. Még ilyet...
Itadakimasu!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése