2014. március 11., kedd

Nürnbergi hétvége


Németországban tartózkodásom első hétvégéjét Nürnbergben töltöttem, vonat múzeumot látogattunk, mert mindketten imádjuk a vonatokat. Fedett pályás vonat múzeum, yeee!!!

A királynak még a vagonban is freskója van


Óriás kerék
Vonat minden irányból


Aztán sétáltunk az óvárosban. Az óváros gyakorlatilag a régi vár, és a körülötte felhúzott várfalon belül lévő terület. Gyönyörű régi épületekkel, sok árussal, templomokkal. A várost a Pegnitz folyó szeli ketté, amely a Rednitz folyóval együtt a Regnitz folyóba ömlik. Remélem van erről valami nyelvtörőjük, mert megérdemelné…
El lehetne mesélni, hogy IV. Károly, meg Luxemburgi Zsigmond, meg nürnbergi per, meg stb, de ez a történelem könyvekben is benne van.

Várfal


Pegnitz-folyó
Kilátás a várból

Számomra a helyi ételspecialitások érdekesebbek voltak. A városra jellemző sütemény a lebkuchen, ami a mi mézeskalácsunkra hasonlít, de nagyon puha, több benne az ánizs, meg valamiféle csonthéja gyümölcs, valamint kevésbé édes. Nekem nagyon szimpatikus volt, de sajnos tényleg csak Nürnbergben lehet kapni, meg inkább a karácsonyi időszakban, így haza már nem jutott belőle. Majd Taro-kun remélem hoz :). Szegénynek már elég hosszú listája van. :P

Lebkuchen


Aztán a németeknél mit is lehetne enni, ha nem valami wurst-öt, kolbászkát. Mi bratwurstöt ettünk német krumplisalátával, és persze sörrel. A német krumplisaláta kellemesen ecetes volt, telt, a bratwurst fűszeres és roppanós, zseniális étel ez, mást se kíván az ember hozzá, csak egy jó korsó félbarna bajor sört. Bár mindennap azért valószínűleg nem bírnék ezt enni :).

Bratwurst

Nem német találmány, de sikerült végre cronut-ot kóstolnom (a croissant és a fánk ötvözete). Hát a németek nem szúrták el, mint a magyarok. Nem volt zsíros, ellenben könnyű, mérsékelten édes és omlós, nagyon tetszett ez a cukrászati frankenstein! :) Ez hasonló ahhoz esethez amikor Belgiumban a macaroonnal ismerkedtem, de ott nem szólt nagyot, Angliában meg elájultam tőle. Itt sem szabad feladni az első kevésbé jó élménynél!


Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése