2014. március 31., hétfő

Sushi projekt

Ha japán konyha, akkor ugye a legtöbb embernek a sushi jut az eszébe, mint a japán étkezés elmaradhatatlan része. Nos ez a cím inkább a rizst, vagy a levest illeti meg, a sushit főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztják. Ennek többek között az az oka, hogy egy igazán jó sushihoz az alapanyagok igen gondos kiválogatása, és viszonylag nagy tudás szükséges. Persze nem kell mindenkinek profi szinten űzni a sushi készítést, lehet anélkül is összedobni egy-kettőt.
Mindamellett el kell azt is mondani, hogy sushi igen sokféle lehet. Lehet csak zöldséges (vegetáriánus szemek felcsillannak :) ), lehet tojásos, lehet nyers halas is, de nálunk ezt a legnehezebb elkészíteni, mivel nem rendelkezünk annyira friss hallal szinte sehol, hogy biztonsággal együk nyersen. Ezen felül lehet tekercs formája, alga borítással (maki sushi), vagy kifordítva (uramaki sushi), lehet tölcsér alakú, mint egy fagyikehely (temaki sushi), lehet egytálételként rizs alul, és mindenféle feltéttel szépen megrakva (chirashizushi), lehet szinte szendvicsként is összerakni: rizsrétegek között a töltelékkel (oshizushi). A mesterek leginkább a falatnyi rizsre helyezett egy szelet feltétre esküsznek (nigiri sushi), mely egyszerűségében nagyszerű. Lehet tofu zsákocskába is tölteni, ami kiváló bentó hozzávaló (inarizushi).
Ugyanis minden rizses étel sushi lehet, ha a sushira jellemzően készítjük el a rizst, rizsecetesen, kíméletesen főzve.

Én most a legismertebb maki sushi félét csináltam, ebbe bármit bele lehet tekerni, amihez csak kedvünk van. A rizs főzés ezen fajtáját még mindig nem sajátítottam el rendesen, nem hiába tanulják évekig (!) a sushi tanoncok a rizsfőzést…De a sushiecet a helyén volt :)



Hozzávalók:

-1 avokádó, kígyóuborka, takuan (sárga ecetes retek), 1 bögre kerek szemű rizs, sushi ecet, koktélrák, nori lap, wasabi

A rizsből kerekszeműt kell venni, ezt nem lehet megúszni. Jó a rizottóba való rizs is, de árulnak egyszerű kerek szemű rizst is, és költséghatékonyságból ezt vettem. Működött, bár egy japán biztos érezte volna a különbséget. Addig mossuk a rizst, amíg tiszta nem lesz a víz, majd áztatjuk egy fél órácskát, mint a babot. Ezután leöntjük az áztató vizet, és feltesszük főni a rizs mennyiségéhez képest dupla annyi vízzel. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor először másfeles mennyiségű vizet öntsünk rá, és figyeljünk, hogy mennyire főtt a rizs, és inkább később töltsük utána, amíg jó nem lesz. Enyhén sózhatjuk. Ha megfőtt, akkor még forrón keverjünk hozzá pár kanálnyi sushi ecetet, és óvatosan forgassuk, kavarjuk át vele a rizst, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Melegen nem tanácsos elkezdeni a sushit csinálni, mert túl ragacsos lesz!
Addig amíg hűl felvághatjuk vékony hasábokra az uborkát, előkészíthetjük a rákot, hasábokra vághatjuk a takuant, és legvégül az avokádót, nehogy megbarnuljon!
Veszünk egy bambuszgyékényt, beborítjuk folpackkal. Ráhelyezünk egy ív norit, majd annyi rizst oszlatunk el rajta, hogy kb. 1 centi vastagon borítsa egyenletesen. Az egyik oldalon hagyjunk 1-2 centi szabad helyet, ez lesz a zárás. A másik oldalra helyezzük el hosszában a zöldségeket és a rákot. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl sok töltelék, mert nem tudjuk majd rendesen lezárni a tekercset. Ha ezzel is kész vagyunk kenhetünk egy kis wasabit a zöldségek alatti területre, de vigyázzunk vele, mert nagyon csípős! Ezután ügyesen fel lehet tekerni a gyékény segítségével. Amire ügyelni kell, hogy tartsuk az ujjainkkal a tölteléket benn a tekercsben, míg hajtjuk fel a gyékényt, és közben szorítsuk össze finoman a készülő tekercset, akkor nem lesz laza, és a töltelék is szépen benne marad. Kicsit túltekerjük, és összeszorítjuk a végén is kicsit, majd hagyjuk állni pár percet. Ekkor le lehet fejteni róla a folpackos gyékényt, és készülhet a következő.
Érdemes a rizst vizes kézzel eloszlatni a norin, akkor nem tapad annyira a kezünkre!



Először bonyolultnak tűnik a dolog, de egy-két tekercs után rá lehet érezni a megfelelő mozdulatokra. Illetve amint a képen is látszik nekem maradt ki minden alapanyagból egy kevés, ebből chirashizushi lett, magyarán csak összeforgattam egy tálban a rizzsel, és ez is nagyon jó módja a sushi evésnek! A képen látható adag egy embernek bőven sok, így lehet viszonyítani a mennyiségeket. Koktélrák helyett lehet surimit is használni, illetve a színesség és ízlés kedvéért, lehet bele rakni hasábokra vágott sárgarépát, karalábét, nyers retket, főtt lecsöpögtetett zöld ceruzababot, majdnem bármit, ami jól esik! Én el tudok képzelni főtt csirkemell csíkokat is (ááá.. micsoda szentségtörés!! :) )



Itadakimasu! (Jó étvágyat!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése