Yakisoba otthon
Nem vagyok tésztás, ha egyedül vagyok hónapok eltelhetnek
anélkül, hogy eszembe jutna tésztát enni. Van aki a rizsre mondja, hogy
ízetlen, na én a tésztával vagyok így.
Na de néha egy kis yakisoba jól esik (persze a ramenre
többször ráéhezek, de az inkább leves nekem mint „tészta”). Lehet zacskósból is
csinálni, a Nissin-nek annyira nem is rossz a verziója, de csak megnyugtatóbb
otthoni alapanyagokból „from scratch” előállítani.
Valójában bármilyen hosszúkás tészta felhasználható hozzá,
spagetti is, a japánok yakisoba tésztája is inkább ehhez hasonló, de nekem van
otthon hajdinából készült tészta, ami a soba névre hallgat eleve, így én ebből
készítettem. Továbbá a mélyhűtőt ki kellett enni, így darált hús van benne, de
lehet csirkemell csíkokat, vagy malachusi csíkokat is felhasználni.
Ilyen hatalmas adagokban készítik fesztivál alkalmával (és olcsó is) |
Szóval:
Kis olajon kezdjük el sütni a husit, sózzuk, borsozzuk, majd
amikor már nagyjából elfőtte a levét hozzáadjuk a csíkokra vágott répát,
káposztát, majd amikor a zöldségek is félig megpuhultak hozzáadjuk az
ugyanolyan hosszú csíkokra vágott újhagymát is. Tovább keverjük-sütjük,
ízesítőként szójaszószt, kis mirint, és Worcester-szószt használtam. Leginkább
ez utóbbi adja meg a jellegzetes ízét, úgyhogy ha lehet ezt ne hagyjuk ki!
Mindeközben valamikor megfőzzük a tésztát. Ha sobát
használunk vigyázzunk arra, hogy nagyon gyorsan megfő! Ha kész a tészta
leszűrjük, és a húsos-zöldséges keverékbe forgatjuk kicsit átsütjük, ha szeretnénk
kis szezámolajjal még meglocsolhatjuk, és máris tálalhatjuk.
Természetesen vegetáriánus verzióban is elkészíthető a hús
kihagyásával, kicsit több zöldséggel, de a zöldséges verzió akár köretként is
feltálalható valami más mellé. Vagy dúsíthatjuk tofu csíkokkal is, ekkor a
tofut a legvégén adjuk hozzá a tészta előtt, és éppen csak forgassuk át, hogy
az ízeket felvegye, de ne törjön össze!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése