2014. június 17., kedd

Szamóca, szamóca, szamóóca…

Habár lassan vége a szezonnak, mégis megosztom ezeket a sütiket veletek, ha mást nem jó lesz jövőre ötletnek.
Sajnos a munkahelyi költözés eléggé megakasztott a mindenféle bloggal kapcsolatos dolgokkal, erre a hőség is rátett egy lapáttal. Vagyis nem volt fotózni valóm, nemhogy írni való időm, de azért akad egysmás, amit illik pótolnom.

Az első az én ultimate laktózmentes sajttortám egy kis csavarral.


Mivel párom laktóz érzékeny sokszor igazi kihívás valami olyan megoldást találni, ami lehetővé teszi a finomságok elkészítését, de ő se lesz rosszul. Bevált remek módszerem a sajttorta esetében, hogy veszek kb. 1 kilónyi laktózmentes tejfölt (azt senki nem mondta, hogy olcsóbb is lesz, mintha mascarponéból készülne :P ), és előző este szépen lecsöpögtetem őket egy tiszta konyharuhába csavarva és felakasztva. Másnap délutánra gyönyörű, sűrű, savó mentes krémet kapok. Nos egy kis matek: 8 kis pohár tejfölt szoktam venni, ez kapható általában, ebből 7-et felrakok csöpögni az 7x150 g , azaz 1050 g tejföl megy csöpögni. Ebből nagyjából 750 g krém marad. Ennyiből lesz ilyen szép magas a torta. Hozzáadoma megmaradt 1 pohár tejfölt, belecsapok még két tojást, ízlés szerint porcukrot, minimum kettő vaníliás cukrot, pár kanál lisztet. Kb. 250g darált kekszet annyi olvasztott vajjal összekeverek, hogy ha marokba szorítok egy adagot, akkor egybe maradjon, de ne legyen olajos! Ezzel szép magasan kibéleljük a tortaformát, és a 200 fokos sütöben 5-10 perc alatt elősütjük. Utána óvatosan beleöntjük a krémet, és most már csak 160 fokos sütöben sütjük kb. 45 percet, ez sütőtől függ, és hagyjuk ott kihűlni. Persze ellenőrizni kell, hogy ne maradjon nagyon folyós a közepe, de ne legyen túl sütve se, mert akkor száraz lesz.
Közben a szamócákat durvára darabolom, kis cukorral, vaníliás cukorral egy edényben öntetet főzök belőle. Ezt sem kell agyon főzni, jobb ha még egy kicsit friss a gyümölcs benne. Én egy kis balzsamecettel is megvadítottam, csak annyira, hogy pikáns legyen.

A kihűlt tortát a hűtőbe teszem minimum 3-4 órára, de jobb, ha egy éjszakára. Így másnap gyönyörűen szeletelhető, öntettel leöntve tálalom.
Ennek a sajttortának ugye az a hátránya, hogy legalább 2 nappal előre be kell tervezni, de megéri, mert isteni! Őszintén szólva nekem jobban ízlik, mint a mascarponés verzió, mert sokkal könnyebb az egész.



Ha ennél gyorsabb sütire vágyunk, és a hőségben nem akarunk sütögetni akkor a következő szamócás pitét javaslom.
Abszolút csalás az egész, előre figyelmeztetek mindenkit!


Bolti gyümölcstorta alap (tapasztalataim szerint egész jók), vettem lemon curd-öt (isteni főzött citromos krém, most már Szegeden is lehet a Tescóban kapni, habár az otthon készített jobb). Az alapot megkenem a krémmel, a felezett szamócákkal szépen kirakom. Megszórtam pirított szeletelt mandulával, és egy gyors kis zselatinnal megkenegettem a gyümölcsöt, hogy szép fényes legyen, Voilá! „Sajnos” gyorsan meg kell enni, mert a krém hajlamos eláztatni a piskótát :).

Jó édesszájúskodást!! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése