Pitékkel tarkított, illatos ősz 2.
A következő pite, ami soron következik, egy szintén nagy
klasszikus… természetesen nem hazánkban, hanem Angliában és Amerikában. Az az
igazság, hogy ha valami olyan pitét találunk, amiről messziről szaglik, hogy
talicskányi kalória van benne, kb. annyi amennyi egy szénbányászt is
elműködtetne egy napig, akkor szinte biztos, hogy a gyökereket Angliában kell
keresni. Fogalmam sincs, hogy hogyan képesek ennyi tömény desszertet enni, még
akkor is, ha én is azt vallom, hogy a zsiradék a jó ízek lelke. Legalábbis a luxus ízeké. Na de mindegy.
Következzék a Banoffee Pie!
A Banoffee egy rafinált ötvözete a banánnak és a toffee-nak
vagyis a karamellnek.
A pitéhez először is egy nagy konzervdoboznyi sűrített,
cukrozott tejet kell megkaramellizálni. Nos, ha valaki Szegeden talál nekem
konzerves sűrített tejet a város határon belül, akkor visítson, mert én nem
tudok róla. Ennek hiányában fogtam 3 tubus sűrített tejet, belenyomtam egy
alaposan kifertőtlenített befőttesüvegbe, jó szorosan folpackkal lezártam, és
annyi vízben főztem órákon keresztül, amennyi a sűrített tejet ellepi, de a
szájáig nem ér a csöbörnek. Ha elnyerte a megfelelő karamelles színt, akkor
kivesszük, és lezárva hagyjuk kihűlni.
Fél zacskónyi vajas kekszet (kb. 10 dkg) ziplock zacskóban
morzsásítjuk sodrófa segítségével, és összekeverjük annyi olvasztott vajjal,
hogy marékra fogva egy adagot egybe maradjon a „tészta”. Belenyomkodjuk a pite
formába, és ropogósra sütjük. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, rákenjük a karamellkrémünket, rászelünk
annyi banánt, hogy szépen kitöltse a pitét, folpackkal bevonjuk és hűtőbe tesszük,
amíg a krém valamelyest megszilárdul. Utána jöhet a tejszínhab, és a nagy zaba.
Na most. Ebből a sütiből nem lehet egy szeletnél többet enni
egyszerre. Elképesztően tömény, de sajnos (vagy nem sajnos) kegyetlenül finom
is.
A másik, hogy először karamellizáltam így sűrített tejet, és
gyanítom, hogy mivel a türelmem fogyott két óra után, nem hagytam eléggé
megkaramellizálódni. Aminek ez lett az eredménye:
A morzsalékot átjárta a szósz, így kanalas süti lett belőle,
de meg kell valljam, hogy sokkal megnyugtatóbb volt így enni. Nem kellett
aggódni a szeletelés, meg az adagok miatt se :). Mint valami amerikai Somlói-galuska verzió.
Viszont így utólag visszatekintve, nem csoda, hogy kissé
elhíztam, ilyen pitéken élve csak erőteljes mozgással lehet ezt elkerülni :). Azért egy-kétszer az
életben mégiscsak érdemes csinálni ilyet, szívfájdalmak, és borús napok
kezelésére kiváló. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése