2016. február 16., kedd

Az isteni Tikka masala (hagyományos és egyszerűsített változat)

Az indiai konyha hasonlóan él a köztudatban, mint a japán: egy olyan étellel azonosítjuk, ami eredeti hazájában jóformán nem is létezik ( a tipikus sushi tekercs, ami a legtöbb embernek beugrik, amerikai találmány, kaliforniai tekercs a becsületes neve).
Ez pedig a curry, ami így egy nagyon slampos megfogalmazás ugyanis ez önmagában szószt jelent. Vagyis jóformán minden olyan étel, ami szószos Indiában jogosult a curry elnevezésre. Márpedig az indiaiak imádnak mindenféle szószos dolgot készíteni, legyen az húsos, vagy vegetáriánus, ördögien csípős, vagy édeskésen gyengéd, vagy egyszerre mindkettő :).  Ugyanis az indiai konyha képes arra, hogy egyszerre hűtsön (koriander, gyömbér) és fűtsön (hagymák, chilli), olyan komplex ízekkel kápráztasson el, amit el se tudtunk addig képzelni, de mégis valami gyönyörű szimfóniát alkotnak, ami a hozzászokatlan gyomornak sem feltétlen megterhelő.
A másik dolog ami ismerős lehet a garam masala nevű fűszerkeverék, ami megint csak egy marketinges képtelenség. A masala keveréket jelent, és ezt a fűszerkeveréket is, ahány ház annyiféleképpen készítik, az arányok sem mellékesek. Ezzel máris megfejtettünk egy másik dolgot, a címbeli étel is, egyfajta keverék, masala, és ráadásul curry is egyben, mivel szószos :).
Lehet kapni boltban Tikka Masala szószt készen, de javaslom fektessük bele az energiát, hogy maximum húspácnak használjuk a készterméket, a többit a hagyományos módon készítsük.

A hagyományos páchoz:
Elkeverünk egy nagyobb tálban 150 g joghurtot, ½ tk. kurkumát, ½ tk. garam masalát, 1 tk. chilit (én a cayenne chilit szeretem, de kinek mi tetszik), 1 tk. sót, 4 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 kis darab gyömbért, szintén apróra vágva, 1 ek. olajat. Ebben a pácban pihentetjük hűtőben a 800g kockára vágott csirkemellünket minimum fél órára, de ha előtte éjjelre hagyjuk a hűtőben még jobb.
A pácolás végeztével tepsibe kanalazzuk az egészet, és 200 fokon sütjük, amíg kissé megpirul a csirkemell kockák teteje. Addig elkészítjük a szószt.
A szószhoz 2 hagymát , 3 gerezd fokhagymát és egy kis darab gyömbért apróra vágunk.
Olajon megpirítunk 1 tk. egész köménymagot, 1 kis darab fahéjat, pár babérlevelet, 1-2 összetört kardamomot és pár darab szegfűszeget. Ha finoman elkezd a kömény pattogni, és a babér egy kicsit megbarnult, rádobjuk a fokhagymát, és a gyömbért. Illatosra sütjük, majd mehet rá a hagyma. 5 nagyobb darabokra vágott paradicsomot adunk a keverékhez, valamint 4 ek. paradicsom pürét. Átsütjük kicsit, majd hozzáadjuk a fűszerporokat: 1 tk. koriander port, chilit, garam masalát, kurkumát ízlés szerint. Sűrű szószt kell főznünk belőle, nem baj az sem, ha közben kicsit bebarnul.
Hozzáadjuk a megsütött husit, mindenestől, 50 mL kókusztejszínnel, vagy sima tejszínnel krémesítjük, és egy kisebb zöld paprikát is hozzáadhatunk feldarabolva, hogy ropogós is legyen benne, de én  ezt rendszeresen ki szoktam hagyni. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Ez a hagyományos verzió. Célszerű  előre összeválogatni, és kimérni az egész fűszereket, és a fűszerporokat, és a kellő pillanatban csak zuttyintani az edénybe.

Az egyszerűbb (és kicsit gyorsabb) verzióhoz, kihagyjuk a pácolást. Kezdjük rögtön az olajon megfuttatott fűszerekkel, rá a fokhagyma, gyömbér, majd hagyma. Ha átsültek kicsit, akkor mehet rá a husi. Jól átforgatjuk, picit megpirítjuk, majd jöhetnek a fűszerporok. Ezzel is alaposan átforgatjuk.
Én ebben az esetben feldaraboltam kicsit nagyobb darabokra egy répát, és egy nagy cukkinit. Ezeket adtam most a husihoz, majd ha ezeket is beburkoltuk a fűszeres hagymával, annyi forró vízzel engedtem fel, hogy éppen ellepje a hozzávalókat. Így rotyogtatjuk, amíg megpuhul minden. Ekkor belekeverünk egy kis pohár zsírosabb tejfölt, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint, és addig főzzük tovább, amíg megfelelő sűrűségűnek nem találjuk (a cukkinitől kicsit sok leve lesz).

Basmati, vagy bármilyen rizzsel nagyon finom. Télre, vagy tavaszváró ételnek ideális, kellemesen átmelegíti és felrázza az embert :).

Itt éppen gerslivel, ebédre



A szomszédok meg csak irigykedjenek a terjengő mennyei illatok miatt :). Namaste! 

Aláfestő zene a főzéshez (én is erre főztem :) ) : https://www.youtube.com/watch?v=RUMeucjScL4&list=PLc5fgdHzATf4X5GUeC8HHJZ88AOQCzZj6&index=21

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése