2016. február 16., kedd

Valentin napi torta

Idén, mivel szigorúan fogalmazva diétázom, lazábban fogalmazva csak odafigyelek, hogy mit eszem, és mennyit, nem nagyon eszek süteményeket (psszt... azt a fánkot nem látta senki…).
Valentin nap alkalmából viszont muszáj volt tortát sütnöm, mert rettentően érdekelt már egy ideje, hogy hogyan kell mousse-t csinálni. Hát így:

Kávé mousse-os csokitorta

A tésztához megolvasztunk 150 g étcsokoládét 100 g vajjal vízfürdőn. Szétválasztjuk 3 tojás sárgáját a fehérjétől. A sárgákat egyenként a langyosra hűlt csokiba keverjük. 8 g holland kakaóport beleszitálunk, elkeverjük. A tojások fehérjét 100 g cukorral fényesre, keményre verjük, és a csokoládés keverékbe forgatjuk több részletben. 23 cm-es tortaformában 180°C-on 25 percig sütjük .

A kávé mousse-hoz 2 tojás sárgáját 100 g cukorral habosra keverünk, majd 12 g keményítőt elkeverünk benne, majd 160 mL langyos tejet adunk hozzá. Kevergetve közepes lángon pudingot főzünk belőle. Hozzáadunk egy löttyintésnyi vanília aromát, és 4 g instant kávét. 5 g zselatint 2 kanál hideg vízben beduzzasztjuk 10 perc alatt, majd felmelegítjük, hogy a zselatin feloldódjon. Ha a pudingban feloldódott a kávé, és langyosra hűlt hozzáadjuk a zselatint, és beleforgatunk 2 dl keményre vert tejszínhabot. A kihűlt tésztára simítjuk, és legalább 2 órára hűtőszekrényben pihentetjük. Kakaóporral megszórva (vagy anélkül) tálaljuk. A tésztában nincs liszt, ha a pudingot kukorica keményítővel készítjük, glutén érzékenyeknek is kiváló.

A végeredmény :)


Isteni, bombabiztos recept, a süti nem lesz édes, viszont elég tömény, így be lehet osztani több napra is :). Majd nyáron kipróbálom a málnás, vagy a citromos mousse-t is, mert ez a konzisztencia elképesztő :).


Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése