Valentin napi torta
Idén, mivel szigorúan fogalmazva diétázom, lazábban
fogalmazva csak odafigyelek, hogy mit eszem, és mennyit, nem nagyon eszek süteményeket
(psszt... azt a fánkot nem látta senki…).
Valentin nap alkalmából viszont muszáj volt tortát sütnöm,
mert rettentően érdekelt már egy ideje, hogy hogyan kell mousse-t csinálni. Hát
így:
Kávé mousse-os csokitorta
A tésztához megolvasztunk 150 g étcsokoládét 100 g vajjal
vízfürdőn. Szétválasztjuk 3 tojás sárgáját a fehérjétől. A sárgákat egyenként a
langyosra hűlt csokiba keverjük. 8 g holland kakaóport beleszitálunk,
elkeverjük. A tojások fehérjét 100 g cukorral fényesre, keményre verjük, és a
csokoládés keverékbe forgatjuk több részletben. 23 cm-es tortaformában 180°C-on
25 percig sütjük .
A kávé mousse-hoz 2 tojás sárgáját 100 g cukorral habosra
keverünk, majd 12 g keményítőt elkeverünk benne, majd 160 mL langyos tejet
adunk hozzá. Kevergetve közepes lángon pudingot főzünk belőle. Hozzáadunk egy
löttyintésnyi vanília aromát, és 4 g instant kávét. 5 g zselatint 2 kanál hideg
vízben beduzzasztjuk 10 perc alatt, majd felmelegítjük, hogy a zselatin
feloldódjon. Ha a pudingban feloldódott a kávé, és langyosra hűlt hozzáadjuk a
zselatint, és beleforgatunk 2 dl keményre vert tejszínhabot. A kihűlt tésztára
simítjuk, és legalább 2 órára hűtőszekrényben pihentetjük. Kakaóporral megszórva
(vagy anélkül) tálaljuk. A tésztában nincs liszt, ha a pudingot kukorica keményítővel készítjük, glutén érzékenyeknek is kiváló.
A végeredmény :) |
Isteni, bombabiztos recept, a süti nem lesz édes, viszont
elég tömény, így be lehet osztani több napra is :).
Majd nyáron kipróbálom a málnás, vagy a citromos mousse-t is, mert ez a konzisztencia
elképesztő :).
Folyt. köv.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése