Vendég író a blogon!! / Eszter egészségtára
Felkértem húgomat, Esztert, hogy ugyan írjon már a
blogra, mert annyira jó receptjei vannak. :) Azonfelül sokkal-sokkal régebb óta űzi az egészséges életmódot, így
tapasztaltabb. Nem utolsó sorban pedig kertes házban van szerencséje lakni, egy
igen jól felszerelt konyhával, így több esélye és lehetősége van egészséges,
rost dús, kalória szegényebb ételeket főznie. Fogadjátok sok szeretettel az
első receptet!
Különleges lisztkeverékes citromos muffin
Hozzávalók
12 db közepes muffinhoz:
- 2
közepes citrom leve és reszelt héja
- 3
közepes tojás (M)
- 2-3
ek. (nád)cukor
- 100
g teavaj (a lényeg, hogy ne margarin legyen)
- 2
cs. vaníliáscukor (ez elhagyható, vagy pótolható vaníliaaromával, ha
nem akarunk sok cukrot a muffinokba)
- 1
cs. sütőpor
- 1
pohár 150g-os natúr joghúrt vagy kefír vagy görög joghurt
- liszt:
összesen 350 g → ¼ hajdinaliszt, ¼ tönköly teljes kiőrlésű
liszt, ¼ zabliszt és ¼ sima liszt, hogy a sütőpor hasson (ezeket lehet
helyettesíteni rizsliszttel vagy
kukorica liszttel is akár, a lényeg, hogy a fehér lisztet helyettesítsük
mással) Tipp: ha nincs otthon éppen különleges liszt, de van daráló a
polcon, olcsóbb ledarálni a zabpelyhet és máris kész a zabliszt! Hajdina lisztet is lehet darálni, de az
nem lesz elég finom szemcséjű, jobb a bolti.
Elkészítés:
A
tojásokat beleütjük egy keverőtálba, majd hozzáadjuk a vaníliáscukrot és a
cukrot. Ezeket habverővel jó habosra kikeverjük, ez minden kevert tészta titka!
Ne kapkodjuk el, ezt türelmesen végig kell várni. Majd hozzáadjuk a vajat, amit
én 30 mp-re be szoktam rakni a mikróba, hogy ne legyen nagyon kemény, de nem
szabad felolvasztani sem.
Ezt
tovább keverjük a habverővel, míg szépen el nem keveredik a vaj.
Közben a
liszteket és a sütőport szárazon összekeverjük. A citrom héját a tojásos-vajas
masszához adjuk. Majd kifacsarjuk a citromok levét.
A tojásos
masszához adjuk a sütőporos lisztkeveréket. Ezt óvatosan összekeverjük, majd
hozzáadjuk a joghurtot. Megint óvatosan összekeverjük. Végül hozzáadjuk a
citromlevet is.
Habverővel
habosra keverjük az így megkapott tésztát.
Ezalatt
légkeveréses sütőnket 185 fokra melegítjük és kibéleljük a formákat a muffin
papírral.
A tésztát
elosztjuk szépen a formákban, majd kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Észrevétel:
ez a muffin nem lesz olyan könnyed, mint a hagyományos fehér lisztből készült,
de beltartalma sokkal jobb és diéta mellett is ehető 1-1 db reggelire.
Szerintem a kép mindent elárul :) Aki fogyózik az tudja, hogy minden olyan édesség, ami megengedett, az nagy öröm
tud lenni :) Én ki fogom próbálni az biztos.
Folyt. köv.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése