2016. február 11., csütörtök

Vendég író a blogon!! / Eszter egészségtára

Felkértem húgomat, Esztert, hogy ugyan írjon már a blogra, mert annyira jó receptjei vannak. :) Azonfelül sokkal-sokkal régebb óta űzi az egészséges életmódot, így tapasztaltabb. Nem utolsó sorban pedig kertes házban van szerencséje lakni, egy igen jól felszerelt konyhával, így több esélye és lehetősége van egészséges, rost dús, kalória szegényebb ételeket főznie. Fogadjátok sok szeretettel az első receptet!

Különleges lisztkeverékes citromos muffin
Hozzávalók 12 db közepes muffinhoz:
  • 2 közepes citrom leve és reszelt héja
  • 3 közepes tojás (M)
  • 2-3 ek. (nád)cukor
  • 100 g teavaj (a lényeg, hogy ne margarin legyen)
  • 2 cs. vaníliáscukor (ez elhagyható, vagy pótolható vaníliaaromával, ha nem akarunk sok cukrot a muffinokba)
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 pohár 150g-os natúr joghúrt vagy kefír vagy görög joghurt
  • liszt: összesen 350 g → ¼ hajdinaliszt, ¼ tönköly teljes kiőrlésű liszt, ¼ zabliszt és ¼ sima liszt, hogy a sütőpor hasson (ezeket lehet helyettesíteni rizsliszttel vagy kukorica liszttel is akár, a lényeg, hogy a fehér lisztet helyettesítsük mással) Tipp: ha nincs otthon éppen különleges liszt, de van daráló a polcon, olcsóbb ledarálni a zabpelyhet és máris kész a zabliszt! Hajdina lisztet is lehet darálni, de az nem lesz elég finom szemcséjű, jobb a bolti.

Elkészítés:
A tojásokat beleütjük egy keverőtálba, majd hozzáadjuk a vaníliáscukrot és a cukrot. Ezeket habverővel jó habosra kikeverjük, ez minden kevert tészta titka! Ne kapkodjuk el, ezt türelmesen végig kell várni. Majd hozzáadjuk a vajat, amit én 30 mp-re be szoktam rakni a mikróba, hogy ne legyen nagyon kemény, de nem szabad felolvasztani sem.
Ezt tovább keverjük a habverővel, míg szépen el nem keveredik a vaj.
Közben a liszteket és a sütőport szárazon összekeverjük. A citrom héját a tojásos-vajas masszához adjuk. Majd kifacsarjuk a citromok levét.
A tojásos masszához adjuk a sütőporos lisztkeveréket. Ezt óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Megint óvatosan összekeverjük. Végül hozzáadjuk a citromlevet is.
Habverővel habosra keverjük az így megkapott tésztát.
Ezalatt légkeveréses sütőnket 185 fokra melegítjük és kibéleljük a formákat a muffin papírral.

A tésztát elosztjuk szépen a formákban, majd kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Észrevétel: ez a muffin nem lesz olyan könnyed, mint a hagyományos fehér lisztből készült, de beltartalma sokkal jobb és diéta mellett is ehető 1-1 db reggelire.




Szerintem a kép mindent elárul :) Aki fogyózik az tudja, hogy minden olyan édesség, ami megengedett, az nagy öröm tud lenni :) Én ki fogom próbálni az biztos.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése