2016. február 23., kedd

Indiai stílusú tejberizs

A Távol-kelet keleti csücskében, ha azonnal el akarjuk vágni magunkat, próbálkozzunk be a tejbe rizs készítésével. Ott a rizst a legszentebb ételként kezelik, mint mi a kenyeret körülbelül, a tejben főzés rettenetes és tisztátalan műveletnek minősül.
Azonban ha kicsit kevésbé megyünk keletre Indiában a tejet nagyon sokféleképpen, változatosan használják fel, tekintve, hogy a tehén a hinduk szent állata, nem eszik meg, viszont a sok tejjel valamit kezdeni kellett, nem beszélve arról, hogy kitűnő fehérje forrás.
Nem tudom, hogy tejberizst konkrétan készítenek e, még nem találkoztam vele, de ha főznének valami hasonló ételt tudnék elképzelni.

Kb. 100 g ragacsos rizst áztassunk be vízbe minimum fél órára, de ne többre, mint 2 órára. Lehet rendes rizst is használni, akkor 15-20 perc is elég az áztatáshoz. Ezt a technikát a japánoktól lestem el, hasonlóan, amikor a bableveshez beáztatjuk a babot, itt is jelentősen lecsökken a főzési ideje a rizsnek, ha beáztatjuk előtte. 
Öntsük le az áztató levet, majd annyi vízzel kezdjük el főzni amennyi éppen ellepi. Adjunk hozzá vaníliás cukrot, valamint 6-7 kardamom hüvely magját 5 deka cukorral eldarálva. Ha elfővi a vizet, akkor tejjel pótoljuk. Ha vegán valaki, vagy még keletiesebb akar lenni kókusztejjel is dolgozhat.
Hozzáadunk még egy kevés őrölt gyömbért, valamint fél teáskanál kurkumát. Ettől szép sárga lesz a színe. Az indai édességek zöme elképzelhetetlen kurkuma és kardamom nélkül. Kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük a rizst, ha ragacsos rizst használtunk, akkor eddigre szép átlátszóak lesznek a szemek. Kedvünkre gazdagíthatjuk az utolsó 5 percben bármilyen aszalt gyümölccsel, én aszalt szilvát, pár szem aszalt barackot, vörösáfonyát használtam, hogy kicsit színesebb legyen. Ha kész, kis tálkákban mandula szeletekkel, aszalt gyümölccsel díszítve tálaljuk.

sajnos nemigen jön át a sárga szín...


Hidegen is, melegen is egyaránt isteni csemege, nincs is jobb egy péntek esti lazuláshoz ennél. Én másnap reggelire is ezt ettem :).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése