Indiai stílusú tejberizs
A Távol-kelet keleti csücskében, ha azonnal el akarjuk vágni
magunkat, próbálkozzunk be a tejbe rizs készítésével. Ott a rizst a legszentebb
ételként kezelik, mint mi a kenyeret körülbelül, a tejben főzés rettenetes és tisztátalan műveletnek minősül.
Azonban ha kicsit kevésbé megyünk keletre Indiában a tejet
nagyon sokféleképpen, változatosan használják fel, tekintve, hogy a tehén a
hinduk szent állata, nem eszik meg, viszont a sok tejjel valamit kezdeni kellett,
nem beszélve arról, hogy kitűnő fehérje forrás.
Nem tudom, hogy tejberizst konkrétan készítenek e, még nem
találkoztam vele, de ha főznének valami hasonló ételt tudnék elképzelni.
Kb. 100 g ragacsos rizst áztassunk be vízbe minimum fél órára,
de ne többre, mint 2 órára. Lehet rendes rizst is használni, akkor 15-20 perc
is elég az áztatáshoz. Ezt a technikát a japánoktól lestem el, hasonlóan, amikor a bableveshez beáztatjuk a babot, itt is jelentősen lecsökken a főzési ideje a rizsnek, ha beáztatjuk előtte.
Öntsük le az áztató levet, majd annyi vízzel kezdjük el
főzni amennyi éppen ellepi. Adjunk hozzá vaníliás cukrot, valamint 6-7 kardamom
hüvely magját 5 deka cukorral eldarálva. Ha elfővi a vizet, akkor tejjel
pótoljuk. Ha vegán valaki, vagy még keletiesebb akar lenni kókusztejjel is
dolgozhat.
Hozzáadunk még egy kevés őrölt gyömbért, valamint fél
teáskanál kurkumát. Ettől szép sárga lesz a színe. Az indai édességek zöme
elképzelhetetlen kurkuma és kardamom nélkül. Kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük
a rizst, ha ragacsos rizst használtunk, akkor eddigre szép átlátszóak lesznek a
szemek. Kedvünkre gazdagíthatjuk az utolsó 5 percben bármilyen aszalt
gyümölccsel, én aszalt szilvát, pár szem aszalt barackot, vörösáfonyát
használtam, hogy kicsit színesebb legyen. Ha kész, kis tálkákban mandula
szeletekkel, aszalt gyümölccsel díszítve tálaljuk.
sajnos nemigen jön át a sárga szín... |
Hidegen is, melegen is egyaránt isteni csemege, nincs is
jobb egy péntek esti lazuláshoz ennél. Én másnap reggelire is ezt ettem :).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése