Indiai vegetarianizmus (Palak paneer recept)
Indiában vallási okokból sok a vegetáriánus. A muzulmán
lakosságot kivéve, ha valaki vallásos (legyen az hinduista, buddhista,
dzsainista) akkor illik megtartóztatni magát a hústól, és édességektől. Nem
nevezhetem vegánnak őket, ugyanis a vegetáriánusok nagy többsége tejtermékeket
fogyaszt, ha tojást nem is. Mint említettem arrafelé elég sok tehén él békében,
nyugalomban, a tejüket nem pazarolják el.
Mindennek köszönhetően igen változatos és ízgazdag,
kiegyensúlyozott vegetáriánus konyha alakult ki a térségben, ha valaki
vegetarianizmusra adja a fejét, Indiában bőséggel talál változatosságot kínáló
recepteket. Fehérje pótlásra leginkább csicseriborsót (annak lisztjét!), babot,
lencsét, vöröslencsét használnak, valamint sok ételben megjelenik a paneer, ami
tehéntejből készült friss, tömörített sajt. Nagyban hasonlít állagra a tofuhoz,
így ha valaki nem tudja beszerezni (hol lehet pl. Szegeden egyáltalán…), vagy
vegán, nyugodtan helyettesítheti tofuval. Én is ezt tettem az alábbi receptben,
ami nagy kedvence pár ismerősömnek, akik kedvelik az indiai konyhát, és nem
ragaszkodnak a húshoz. Az étel gyakorlatilag spenótszósz sajt kockákkal, de ne
ijedjen meg az sem, aki nem szereti a spenótot! Az indiai ételek egészen mást
hoznak ki az alapanyagokból , érdemes próbát tenni vele!
Palak paneer (palak-spenót, paneer-sajt)
½ tk. köménymagot és 2 babérlevelet addig pirítunk olajon,
amíg a kömény elkezd pattogni, de a babér ne barnuljon meg túlságosan!
Hozzáadunk egy apróra vágott vöröshagymát, 1 tk. lereszelt gyömbért, 1 tk.
lereszelt fokhagymát, ha szeretnénk csípősre akkor zöld chilit. Ha átlátszóra
sült a hagyma, hozzáadunk egy csipet kurkumát, feketeborsot, ½ tk. garam
masalat. Ha illatosra sült a keverék, jöhet a spenót. Ez lehet friss,
leforrázott spenót, vagy lehet fagyasztott is, kiengedve. Ehhez az adaghoz kb.
fél kiló spenót szükséges. 15-20 perc alatt megfőzzük, sóval, cukorral ízesítjük.
Krémesíteni lehet tejszínnel, kókusztejszínnel, vagy tejbe áztatott csonthéjas
maggal. Én vettem sózatlan kesudiót, éjjelre tejbe beáztattam, és utána szépen
pürésítettem, ezzel sűrítettem a spenótot. A végén hozzáadjuk a sajt vagy tofu
kockákat, és jól átforrósítjuk az egészet. Rizzsel tálaljuk.
Nem olyan szép, de nagyon finom :) |
Maga az elkészítése gyors, kb. fél óra alatt meg van, így
nyári könnyű fogásnak is megteszi. Illetve teljesen vegán, és gluténmentes , ha
tofuval és rizzsel esszük. Mindenképpen
érdemes kipróbálni, egészen más szintre emeli a spenótot :).
Jó kísérletezést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése