Chihiro töltött bucija
Hugom unszolására, végre sikerült megalkotnunk azt a bucit,
amit Chihiro rágcsál az egyik jelenetben az erkélyen ülve. Aki látta a Chihiro
Szellemországban mesét, biztos, hogy megkívánta tőle ezt a vacsorát. A tészta
könnyű, foszlós, a töltelék benne krémes, és édes, ki ne szeretné az ilyet? :)
az ominózus jelenet :) |
Töltött buci (Anpan japánul, „an”-mint édes babkrém, „pan”-mint
kenyér)
Először is a bakrémet kell előtte nap megcsinálni hozzá. Ez
először furcsának tűnhet, hogy babból készítünk édes krémet, de szegényebb
idősebb generációk még emlékezhetnek rá, hogy pl. gesztenyepüré helyett készítettek
babból krémet, az íze valóban nagyon hasonló.
Szóval 200 g száraz adzuki babot bő vízben felforralunk,
majd leszűrjük, újból felforraljuk, majd ismét leszűrjük. Ennek a műveletnek a
lényege egyrészt a különböző szennyeződések eltávolítása, valamint japánok
állítása szerint a kesernyés íz csökkentése. Én még nem tapasztaltam, hogy a
bab kesernyés lenne, de mindegy. Ha ezzel meg vagyunk 700mL vizet öntünk a
babra és kis lángon főzzük, amíg a bab megpuhul. Nekem mindig kell hozzá
pluszban önteni mire elég jó puha lesz, vigyázzunk, nehogy leégjen, mert kárba
vész az egész! Ha a szemek megpuhultak, és még nagyjából egyben vannak, öntsük
le a felesleges vizet. Ha már szét is estek a szemek, akkor sem kell aggódni,
fedő nélkül főzzük egy darabig, hogy sűrűsödjön. Adjunk hozzá ízlés szerint
vaníliás cukrot, vagy vanília kivonatot, valamint 180 g cukrot. Kevergetve
főzzük tovább, mivel a cukor miatt még könnyebben leéghet.
Kb. 20 perc után levehetjük a gázról, és még melegen fém
szűrőn keresztül passzírozzuk át a keverékünket. Ez azért fontos, mert csak így
lesz teljesen homogén a krémünk, megszabadítjuk a babhéjaktól. Ezzel készen is
vagyunk, ha esetleg még mindig túl vizes lenne, főzhetjük még kicsit, de vegyük
számításba, hogy ha lehül a krém még sűrűsödik! Hagyjuk éjjelre hűlni!
Másnap a tésztához keverjünk össze 500 g lisztet 100g
cukorral, 1 tk. sóval, 1 cs. szárított élesztővel. 100ml tejet és 100 ml vizet
langyosra melegítünk, és hozzáadjuk a száraz keverékhez 2 szobahőmérsékletű
tojással. Végül 70 g szobahőmérsékletű vajat is hozzáadunk, és alaposan
összegyúrjuk a keveréket. Ha egy picit ragad a tészta az nem baj, de ne legyen
teljesen mászkos! 1 órát kelesztjük, majd átgyúrjuk, és újabb fél órát kelni
hagyjuk. Utána 16 egyenlő részre osztjuk, kis golyókat formázunk. körré
nyújtjuk, és a közepébe kb. evőkanálnyi krémet helyezünk, és óvatosan bezárjuk
a kis tészta korongot a krémen, jó alaposan. a kész bucikat hagyjuk még egy fél
órát kelni, megkenjük tojással, majd 180°C-os sütöben kb. 20 perc alatt szép
aranybarnára sütjük.
Photo by Eszter :) |
Lehet bármilyen más töltetékkel is készíteni, lehet csokit
rakni bele, keményebb szilvalekvárt, vagy ízeket, mi marcipánnal próbáltuk ki,
isteni volt úgy is, bár édesebb, mint a babkrém. Reggelire is kiváló, de
uzsonnára is. Kicsit hosszadalmas elkészíteni, de megéri hétvégén belevágni! :)
Meshi agare!! (Jó étvágyat! )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése