2016. április 1., péntek

Chihiro töltött bucija

Hugom unszolására, végre sikerült megalkotnunk azt a bucit, amit Chihiro rágcsál az egyik jelenetben az erkélyen ülve. Aki látta a Chihiro Szellemországban mesét, biztos, hogy megkívánta tőle ezt a vacsorát. A tészta könnyű, foszlós, a töltelék benne krémes, és édes, ki ne szeretné az ilyet? :)

az ominózus jelenet :)

Töltött buci (Anpan japánul, „an”-mint édes babkrém, „pan”-mint kenyér)

Először is a bakrémet kell előtte nap megcsinálni hozzá. Ez először furcsának tűnhet, hogy babból készítünk édes krémet, de szegényebb idősebb generációk még emlékezhetnek rá, hogy pl. gesztenyepüré helyett készítettek babból krémet, az íze valóban nagyon hasonló.

Szóval 200 g száraz adzuki babot bő vízben felforralunk, majd leszűrjük, újból felforraljuk, majd ismét leszűrjük. Ennek a műveletnek a lényege egyrészt a különböző szennyeződések eltávolítása, valamint japánok állítása szerint a kesernyés íz csökkentése. Én még nem tapasztaltam, hogy a bab kesernyés lenne, de mindegy. Ha ezzel meg vagyunk 700mL vizet öntünk a babra és kis lángon főzzük, amíg a bab megpuhul. Nekem mindig kell hozzá pluszban önteni mire elég jó puha lesz, vigyázzunk, nehogy leégjen, mert kárba vész az egész! Ha a szemek megpuhultak, és még nagyjából egyben vannak, öntsük le a felesleges vizet. Ha már szét is estek a szemek, akkor sem kell aggódni, fedő nélkül főzzük egy darabig, hogy sűrűsödjön. Adjunk hozzá ízlés szerint vaníliás cukrot, vagy vanília kivonatot, valamint 180 g cukrot. Kevergetve főzzük tovább, mivel a cukor miatt még könnyebben leéghet.
Kb. 20 perc után levehetjük a gázról, és még melegen fém szűrőn keresztül passzírozzuk át a keverékünket. Ez azért fontos, mert csak így lesz teljesen homogén a krémünk, megszabadítjuk a babhéjaktól. Ezzel készen is vagyunk, ha esetleg még mindig túl vizes lenne, főzhetjük még kicsit, de vegyük számításba, hogy ha lehül a krém még sűrűsödik! Hagyjuk éjjelre hűlni!

Másnap a tésztához keverjünk össze 500 g lisztet 100g cukorral, 1 tk. sóval, 1 cs. szárított élesztővel. 100ml tejet és 100 ml vizet langyosra melegítünk, és hozzáadjuk a száraz keverékhez 2 szobahőmérsékletű tojással. Végül 70 g szobahőmérsékletű vajat is hozzáadunk, és alaposan összegyúrjuk a keveréket. Ha egy picit ragad a tészta az nem baj, de ne legyen teljesen mászkos! 1 órát kelesztjük, majd átgyúrjuk, és újabb fél órát kelni hagyjuk. Utána 16 egyenlő részre osztjuk, kis golyókat formázunk. körré nyújtjuk, és a közepébe kb. evőkanálnyi krémet helyezünk, és óvatosan bezárjuk a kis tészta korongot a krémen, jó alaposan. a kész bucikat hagyjuk még egy fél órát kelni, megkenjük tojással, majd 180°C-os sütöben kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Photo by Eszter :)


Lehet bármilyen más töltetékkel is készíteni, lehet csokit rakni bele, keményebb szilvalekvárt, vagy ízeket, mi marcipánnal próbáltuk ki, isteni volt úgy is, bár édesebb, mint a babkrém. Reggelire is kiváló, de uzsonnára is. Kicsit hosszadalmas elkészíteni, de megéri hétvégén belevágni! :)


Meshi agare!! (Jó étvágyat! )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése