2016. május 11., szerda

Eszter egészségtára 4.

Vannak elmaradásaim a rovattal kapcsolatban, véletlenül sem arról van szó, hogy Eszter tétlenkedne hétvégente :). Igazán nyughatatlan tálentum a diétás finomságok terén, szerencsére velem is megosztja tapasztalatait. :)
Családi nagy kedvenc a palacsinta. Régebben anya képes volt 3 liternyi palacsinta tésztát bekeverni, sütöttem vagy 2 órán keresztül, és estére semmi nem maradt belőle :). Anya palacsinta tésztája egyébként utánozhatatlan, hiába csinálom ugyanúgy, sose lesz olyan íze.
Ezért Eszter bölcsen  teljesen másképp alkotta meg a maga palacsinta verzióját, mindannyiunk örömére :)

Zablisztes-lenmagpelyhes reform palacsinta

  1. Hozzávalók:
a.    250 g zabliszt
b.    2 ek lenmagpehely
c.     4 tojás
d.    ¾ liter tej
e.    2 cs. Vaníliás cukor
f.     3 ek nádcukor
g.    1 cs. Só
h.    Töltelékhez: 1 banán és 1 kiskanál nutella
                Elkészítés:
 .             Üssük a tojásokat egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a vaníliáscukrot. Habverővel keverjük össze úgy, hogy homogén legyen, nem kell habosnak lennie.
a.            Adjuk hozzá a tejet, kicsit keverjük össze a habverővel, majd adjuk szépen lassan hozzá a lisztet és habverővel keverjük ki a tésztát simára és homogénre.
b.            Pihentessük a tésztát 1-1,5 óráig. Ellenőrizzük a tésztát és ha nagyon sűrű, adjunk hozzá egy kis szénsavas ásványvizet. Akkor jó a tészta, ha krémes állagú, de nem vízszerű - ezt nehéz megmondani, de ha nagyon sűrű túl vastag lesz, ha nagyon híg, akkor meg szétesik sütés közben a tészta. Ez menet közben is kiderül, próbálgassuk sütéskor, mikor a legjobb a tészta állaga.
c.            Melegítsük elő a palacsintasütő formát és kis olajon mindkét oldalán süssük meg a palacsintákat.
d.            Töltelék: egy kanál nutellát kenjünk el egy csíkban a szétterített palacsinta közepén, majd a tetején oszlassuk el az összetört banánt. Hajtogassuk fel a palacsintát. És voilá… Nyamnyam.

e.            Tipp: a tej mennyiséget lehet felezni vagy teljesen zabtejjel/szójatejjel/kókusztejjel, stb helyettesíteni, így a laktóztól és a kalóriáktól is szabadulhatunk egyszerre. A tészta állaga ebben az esetben megváltozik, sokkal vízszerűbb lesz - ügyeljünk arra, hogy ne higítsuk túl. Ezek a palacsinták általában emiatt vastagabbra, merevebbre sikerülnek.


Photo by Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése