Eszter egészségtára 4.
Vannak elmaradásaim a rovattal kapcsolatban, véletlenül sem
arról van szó, hogy Eszter tétlenkedne hétvégente :). Igazán nyughatatlan tálentum
a diétás finomságok terén, szerencsére velem is megosztja tapasztalatait. :)
Családi nagy kedvenc a palacsinta. Régebben anya képes volt 3 liternyi palacsinta tésztát bekeverni,
sütöttem vagy 2 órán keresztül, és estére semmi nem maradt belőle :). Anya palacsinta
tésztája egyébként utánozhatatlan, hiába csinálom ugyanúgy, sose lesz olyan
íze.
Ezért Eszter bölcsen
teljesen másképp alkotta meg a maga palacsinta verzióját, mindannyiunk
örömére :)
Zablisztes-lenmagpelyhes reform palacsinta
- Hozzávalók:
a.
250 g zabliszt
b.
2 ek lenmagpehely
c.
4 tojás
d.
¾ liter tej
e.
2 cs. Vaníliás cukor
f.
3 ek nádcukor
g.
1 cs. Só
h.
Töltelékhez: 1 banán és 1 kiskanál nutella
Elkészítés:
.
Üssük a tojásokat egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a
cukrot és a vaníliáscukrot. Habverővel keverjük össze úgy, hogy homogén legyen,
nem kell habosnak lennie.
a.
Adjuk hozzá a tejet, kicsit keverjük össze a habverővel, majd
adjuk szépen lassan hozzá a lisztet és habverővel keverjük ki a tésztát simára
és homogénre.
b.
Pihentessük a tésztát 1-1,5 óráig. Ellenőrizzük a tésztát és ha
nagyon sűrű, adjunk hozzá egy kis szénsavas ásványvizet. Akkor jó a tészta, ha
krémes állagú, de nem vízszerű - ezt nehéz megmondani, de ha nagyon sűrű túl
vastag lesz, ha nagyon híg, akkor meg szétesik sütés közben a tészta. Ez menet
közben is kiderül, próbálgassuk sütéskor, mikor a legjobb a tészta állaga.
c.
Melegítsük elő a palacsintasütő formát és kis olajon mindkét
oldalán süssük meg a palacsintákat.
d.
Töltelék: egy kanál nutellát kenjünk el egy csíkban a szétterített
palacsinta közepén, majd a tetején oszlassuk el az összetört banánt.
Hajtogassuk fel a palacsintát. És voilá… Nyamnyam.
e.
Tipp: a tej mennyiséget lehet felezni vagy teljesen
zabtejjel/szójatejjel/kókusztejjel, stb helyettesíteni, így a laktóztól és a
kalóriáktól is szabadulhatunk egyszerre. A tészta állaga ebben az esetben
megváltozik, sokkal vízszerűbb lesz - ügyeljünk arra, hogy ne higítsuk túl.
Ezek a palacsinták általában emiatt vastagabbra, merevebbre sikerülnek.
Photo by Eszter |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése